Jouw droombaan vinden? Bel ons!  06-52070118

Opleidingen in de optiek

Wil jij graag in de optiek werken? Dan kun je kiezen uit diverse functies. Voor de verschillende beroepen moet je verschillende opleidingen volgen. Talent voor Ogen heeft voor jou op een rij gezet welke opleidingen je binnen de optiek kunt volgen.

Opticien opleiding

De opleiding tot opticien is een 3-jarige mbo-niveau 4 studie. Deze opleiding kan ook versneld voltooid worden. Tijdens de opleiding leer je onder andere oogmetingen verrichten, brillen repareren, omgaan met klanten en het voeren van verkoopgesprekken. De Opticien opleiding kun je op volgen op twee manieren:

  • Via de beroeps begeleidende leerweg (BBL). Deze opleiding is voornamelijk gericht op de praktijk. Tijdens je studie ben je minstens 60 procent bezig met werken/stage lopen. De resterende tijd zit je in de schoolbanken.
  • Via de beroeps opleidende leerweg (BOL). De BOL-studie is theoretischer dan de BBL-studie en je zult vaker op school zitten om met studiegenoten aan projecten te werken. Daarnaast loop je tijdens 20 procent van de studietijd stage.

Na het afronden van de opleiding tot opticien ga je doorgaans aan de slag in de winkel en de werkplaats van een optiekbedrijf. Dat kan bijvoorbeeld bij een particuliere optiekzaak, een keten of bij een oogheelkundig centrum. Na je studie kun je jezelf eventueel verder ontwikkelen tot contactlensspecialist, optometrist of orthoptist.

Contactlensspecialist opleiding

Na de Opticien opleiding kun jij je tijdens een tweejarige vervolgopleiding specialiseren tot contactlensspecialist. Na deze mbo-niveau 4 opleiding kun je onder meer advies uitbrengen over het soort contactlens dat het meest geschikt is voor een klant, contactlenzen aanpassen en de drager van de contactlenzen goed begeleiden. Zowel de opleiding tot opticien als de opleiding tot contactlensspecialist zijn bij verschillende onderwijsinstellingen in heel Nederland te volgen. Daarnaast bieden verschillende optiekketens ook opleidingen aan binnen de optiek.

Optometrist opleiding

De opleiding tot optometrist wordt in Nederland gegeven aan de Hogeschool Utrecht. Het is een hbo-opleiding die 4 jaar duurt en waarin naast theorie veel aandacht wordt besteed aan de praktijk. Tijdens het eerste jaar volg je diverse vakken, heb je oriëntatiedagen in een Low Vision-centrum, optiekzaak of ziekenhuis en ga je stage lopen in een optiekzaak. Vervolgens begint de driejarige hoofdfase van de studie waarin de student alle kennis en ervaring opdoet om zelfstandig als optometrist te kunnen werken. Een afgestudeerde optometrist kan na de studie doorgaans snel aan de slag bij een oogkliniek, ziekenhuis of optometrische praktijk.

Orthoptie opleiding

Ook de opleiding tot orthoptist kan in Nederland alleen aan de Hogeschool Utrecht worden gevolgd. Tijdens deze opleiding leer je oogproblemen op te sporen en te behandelen. Vaak gaat het dan om een afwijking aan de oogstand of geen goede samenwerking tussen de ogen. Als orthoptist krijg je geregeld te maken met patiënten die jonger zijn dan twaalf jaar. Daarom leer je tijdens de opleiding ook met kinderen omgaan en het begrijpelijk maken van ingewikkelde zaken. Naast het theoretische gedeelte wordt er – zeker in het 3e en 4e jaar – veel tijd besteed aan praktijkstages.

Wil jij na je of tijdens je studie aan de slag in de optiek? Bekijk dan de vacatures van Talent voor Ogen of neem contact op met onze recruiters.

Talent voor Ogen

Hoevestein 19C
4903 SE Oosterhout
Telefoon: 06-52070118
E-mail: sandra@talentvoorogen.nl
KvK-nummer: 71608362

VOLG ONS EN BLIJF OP DE HOOGTE

 

★★★★★★★★

Talent voor Ogen scoort 8,4 uit 10 op basis van 95 beoordelingen.

Deze tekst is auteursrechtelijk beschermd!
Open chat
1
Kunnen wij je helpen?
Welkom bij Talent voor Ogen! Waarmee kan ik je helpen?