Jouw droombaan vinden? Bel ons!  06-52070118

Werken in de optiek

In de optiek kun je in verschillende functies aan de slag. Over het algemeen is het meest bekende beroep in de optiek de opticien. Verder zijn er onder andere ook contactlensspecialisten, verkoopmedewerkers, bedrijfsleiders, optometristen en orthoptisten actief in de optiek en de oogzorg. Met zijn allen houden zij zich bezig met het controleren, voorkomen en behandelen van de ogen en alles wat daarbij komt kijken. Wil je weten hoe de dag van een optometrist eruit ziet? Of wat je als opticien allemaal doet? Talent voor Ogen heeft voor jou – in het kort – de werkzaamheden van de diverse beroepen in de optiek op een rij gezet.

 

Opticien: technisch, zelfstandig én modebewust

Een opticien is gespecialiseerd in het oog en houdt zich bezig met het bepalen van de gezichtsafwijking bij klanten en de verkoop en het aanmeten van contactlenzen, brillen en zonnebrillen. De werkzaamheden van een opticien zijn erg divers. Geen klant is hetzelfde en jij moet iedere klant het juiste advies geven over de soort bril die het best bij hem of haar past. Bij dat advies dien je onder andere rekening te houden met materialen, kleuren, modetrends, persoonlijkheid en de vorm van het gezicht. Een greep uit de overige werkzaamheden van een opticien:

  • Het uitvoeren van verschillende soorten oogmetingen
  • Het monteren van glazen in monturen, het slijpen van brillenglazen
  • Het bijstellen en repareren van brillen voor optimaal comfort
  • Kassa- en verkoopwerkzaamheden
  • Ervoor zorgen dat de winkel er netjes uitziet

Kun jij zelfstandig werken, heb je een commerciële instelling en ben je klantgericht? Dan is een baan als opticien zeker iets voor jou!

Contactlensspecialist: hard, torisch of multifocaal?

Een contactlensspecialist voert dezelfde werkzaamheden uit als een opticien en richt zich daarnaast specifiek op het aanmeten en verkopen van contactlenzen. Als contactlensspecialist bepaal je of de ogen geschikt zijn voor contactlenzen en welke lenzen het meest geschikt zijn voor de klant. Dat kunnen bijvoorbeeld vormvaste (harde), torische of multifocale lenzen zijn. Daarnaast geef je advies over het juiste gebruik van contactlenzen. Natuurlijk ben je als contactlensspecialist altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van contactlenzen.

Optometrist: gespecialiseerd in oogziekten en oogafwijkingen

Optometristen zijn gespecialiseerd in het vroegtijdig opsporen van oogziekten en oogafwijkingen. Met professionele apparatuur wordt de beweeglijkheid van de ogen, het achterste en voorste oogsegment en alle visuele vermogens onderzocht op eventuele afwijkingen. Mocht de optometrist refractieafwijkingen constateren, dan adviseert hij de klant over de noodzakelijke optische hulp- en correctiemiddelen, zoals contactlenzen of een bril. Bij het waarnemen van oogaandoeningen kan de optometrist deze in sommige gevallen – bijvoorbeeld bij asthenope klachten of droge ogen – zelf behandelen. In andere gevallen verwijst hij de cliënt door naar een oogarts, orthoptist of huisarts. Optometristen werken bijvoorbeeld bij een optiekzaak, optometriepraktijk, oogartsenpraktijk of in het onderwijs.

De functietitel ‘optometrist’ is op basis van de Wet BIG wettelijk beschermd. Dat betekent dat niet iedereen zich zomaar optometrist mag noemen. Alleen als iemand de opleiding Optometrie aan de Hogeschool Utrecht heeft afgerond of beschikt over een verklaring van vakbekwaamheid of een certificaat van de overgangsopleiding mag diegene zichzelf optometrist noemen. Gecertificeerde optometristen in Nederland staan doorgaans geregistreerd bij de Optometristen Vereniging Nederland.

Orthoptist: specialist in scheelzien, dubbelzien en luie ogen

Net als ‘optometrist’ is ook ‘orthoptist’ een wettelijk beschermde functietitel. De orthoptist houdt zich als paramedicus bezig met het diagnosticeren en behandelen van verschillende visuele stoornissen. Orthoptisten richten zich voornamelijk op problemen en klachten op het gebied van scheelzien, dubbelzien, luie ogen en oogbewegingsstoornissen. Een groot deel van de cliënten van een orthoptist zijn kinderen. Als er een behandeling nodig is, dan probeert de orthoptist de problemen met corrigerende glazen te verhelpen. In geen geval voert de orthoptist chirurgische handelingen uit. De meeste orthoptisten werken in een oogheelkundige praktijk of in de kliniek van een ziekenhuis. Vaak werken ze nauw samen met oogartsen, opticiens en optometristen.

Natuurlijk zijn er naast bovenstaande functie nog andere soorten beroepen in de optiek. Denk bijvoorbeeld aan verkoopmedewerkers, bedrijfsleiders en accountmanagers. Wil jij graag aan de slag in de optiek? Kijk van voor diverse vacatures op de vacaturepagina van Talent voor Ogen.

Talent voor Ogen

Hoevestein 19C
4903 SE Oosterhout
Telefoon: 06-52070118
E-mail: sandra@talentvoorogen.nl
KvK-nummer: 71608362

VOLG ONS EN BLIJF OP DE HOOGTE

 

★★★★★★★★

Talent voor Ogen scoort 8,4 uit 10 op basis van 95 beoordelingen.

Deze tekst is auteursrechtelijk beschermd!
Open chat
1
Kunnen wij je helpen?
Welkom bij Talent voor Ogen! Waarmee kan ik je helpen?